Planinarstvo je vrlo širok pojam koji obuhvata gotovo sve čovekove aktivnosti posredno i neposredno vezane uz pešačenje u planinskim predelima. To nije besciljno lutanje brdima i osvajanje vrhova s kojih ćemo ionako kad-tad morati sići, već način i stil života, čitav niz dobrovoljnih aktivnosti koje savremenom čoveku život čine ugodnijim, zanimljivijim, zdravijim i nadasve lepšim. Odlazak u prirodu i kretanje na čistom planinskom vazduhu predstavlja aktivni odmor koji planinara ispunjava osećajem zadovoljstva i novim doživljajima.

Sjenički kraj pored prostrane visoravni obiluje planinama. Pre svega, tu su planine Pešterskog grebena – Jadovnik, Revuša, Ozren, Giljeva, ali i masivi Golije, Javora. Pešterska visoravan je oivičena planinama Velika Ninaja, Homar, Jarut. Sve ove planine su poznate kao izuzetno surove u zimskom periodu, zbog velike količine snega i niskih temperatura koje vladaju na ovom području.

PSD Zmajevac posebnu pažnju posvećuje negovanju planinarskog duha i edukovanju mladih da vole planine i poštuju i čuvaju prirodnu okolinu. Planinu treba doživeti kao prijateljsko okruženje, pronaći svoj mir i ravnotežu između tela i duše, mesto za beg od svakodnevnih stresova, obaveza i zagađenja.