Dugogodišnja težnja ka osnivanju planinarskog društva koje će delovati na prostoru Sjeničke opštine je konačno urodila plodom. Samoinicijativne akcije pojedinaca i malih grupa nisu obećavale svetlu budućnost planinarskom udruživanju, pa je na predlog pojedinaca – entuzijasta stvorena jaka inicijativa za osnivanje jednog ozbiljnog planinarskog društva.

Paradoks da je Sjenica smeštena između nekoliko prelepih planina, na ivici prostranog Peštera i tik uz jedinstveno Sjeničko jezero koje skriva neopisive lepote meandara i pećinskih sistema, a da nema takvo udruženje, samo je ubrzao stvaranje i organizovanje društva. Veliki broj zaljubljenika u prirodu je za veoma kratko vreme prišlo još uvek neosnovanom društvu, u želji da nesebično doprinese njegovom osnivanju i organizovanju. Veliki broj akcija isktristalisao je Planinarsko – speleološko društvo “Zmajevac”, koje je zvanično osnovano 2011. godine, a u Avgustu 2012. godine postalo punopravni član Planinarskog saveza Srbije. Kao jedno od najmlađih u zemlji, već se dokazalo kao veoma organizovano i aktivno.

Imamo velike planove i društvo danas ima puno aktivnosti. Tu ne spadaju samo planinarski i visokogorski izleti, šetnje i druženja, već se društvo bavi geologijom i speleologijom, oslanjajući se na činjenicu da se jedne od najdužih i najlepših pećinskih sistema u zemlji nalaze u okolini Sjenice. Tu pre svega treba pomenuti Ušački pećinski sistem i Đalovića pećinu koje su još uvek nedovoljno istražene. Posebno smo ponosni na društveno odgovorne aktivnosti, kao što su uklanjanje snega i dopremanje hrane i pomoći ugroženom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i učešćem u donošenju lokalnih odlukao koje se tiču zaštite  i unapređenja životne sredine.

Cilj nam je da se što više ljubitelja prirode aktivno uključi u naš rad, da budu naši gosti i prijatelji, i da zajedno upoznamo skrivene lepote Sjeničko-pešterske visovarni i kanjona Uvca. Zato, budite i Vi naši prijatelji!