Odred Izviđača “Bratstvo” iz Novog Pazara posetio Sjeničko jezero

Nedelja je dan rezervisan za boravak u prirodu. Međutim, posebna čast je ugostiti 65 članova odreda izviđača “Bratstvo” iz Novog Pazara, u pratnji sa članovima planinarskog kluba “Sandžak” iz Novog Pazara. Poseta je osim boravka u prirodi imala i edukativni karakter, jer su u planu bili i obilasci verskim objektima u Sjenici.

Članovi odreda izviđača iz Novog Pazara su se u prvom delu zajednički planirane akcije upoznali sa osnovnim podacima o Sjenici, sjeničkom kraju, kratkim osvrtom na istorijska dešavanja i kulturno-istorijsko nasleđe. Gosti su dočekani u Restoranu “Lane”, a zatim su prema planu obišli džamiju Sultanije Valide i crkvu Svetih apostola Petra i Pavla i upoznali se sa multinacionalnom sredinom Sjenice.

Drugi deo obilaska je bio rezervisan za posetu Sjeničkom jezeru. Usputne pauze su bile predviđene za upoznavanje mladih sa prirodnim vrednostima i značaju zaštite prirodnih dobara. U blizini meandra “Sedlo” od strane vodiča akcije Edisa Muminovića, održano je predavanje o samom Rezervatu Uvac, Beloglavom supu, pećinama i ostalim prirodnim vrednostima na tom području.

Nakon povratka sa Jezera, ostavljen je prostor za sabiranje utisaka i druženje za jedan divan dan sa gostima. Značaj ovakvih aktivnosti je veliki, jer treba istaći da se pored značaja upoznavanja i druženja ostvara mogućnost dalje saradnje i planiranje širih akcija.

Related Articles