Ljetni pohod “Grebak-put života”

Prema Kalendaru značajnih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995., u organizaciji Planinarskog kluba ”Goražde – Maglić” danas je održan 20. po redu ljetni pohod ”Grebak – put života”.

Učesnici pohoda tokom dana prešli su dionicu dugu 48 kilometara koja je u najtežim danima za ovaj grad i njegove stanovnike značila put spasa.

Prema riječima predsjednika Zajka Šovšića, pohod je protekao u najboljem redu, uz veliki broj učesnika.

” Dionicu koja je za Goraždane u najteže ratno doba značila put spasa, ove godine prešlo je oko 70 učesnika pohoda, dok nas je još oko 30-ak čekalo na lokalitetu planinarskog doma na Rudoj glavi. Poslužilo nas je i lijepo vrijeme tako da nije bilo nikakvih problema” – kazao je Šovšić.

Učesnici pohoda i ove godine zastajali su na svim mjestima gdje se nalaze spomen ploče te odali počast mnogima koji su putem Grepka izgubili svoje živote. Korz historijske satove učesnici su upoznati sa epopejom Grepka i sve onog što je značio u najtežim vremenima.

“Raduje činjenica da su i ove godine u pohodu učestvovali planinari iz Sjenice (Srbija), ali i drugih gradova BIH poput Sarajeva, Zenice, Distrikta Brčko. Pohod je okončan druženjem učesnika u Planinarskom domu “Nedim Pilav – Jogi”.

Veliku zahvalnost dugujemo Vladi BPK i BH Telekomu-direkcija Goražde koji su nam i ove godine pružili podršku” – kazao je predsjednik PK “Goražde – Maglić”.

Učesnike manifestacije ispred Gradske dvorane ispratili su i poželjeli im uspješan pohod ministri za boračka pitanja i obrazovanje u Vladi BPK Goražde Zijad Briga i Damir Žuga, načelnik općine Goražde Muhamed Ramović, kao i poslanik u Skupštini BPK Goražde Mehmed Turčalo, koji je u svom obraćanju ukazao na značaj Grepka i sudbonosnu ulogu ratnog komandanta, rahmetli Hasana Turčala Brzog.

Izvor: Goražde Online

Related Articles