Goražde: Zimski marš “Grebak – put spasa”

Goražde (Ruda glava / Februar – Mart 2015)
Planinarski klub “Goražde-Maglić”

Svake godine, poslednjeg vikenda u februaru, organizuje se zimski pohod planinara “Grebak – put života”. Ove godine je bio devetnaesti pohod, a simoličan naziv korene vuče iz rata, kada je se tom stazom išlo u nabavku hrane i ostalih preko potrebnih stvari. Rane rata su i danas vidljive, ali težnja za pamćenjem je jača.

Zmajevci su uzeli učešće na ovom pohodu, sa ciljem da se upoznaju sa delom istorije Goražda, ali i da se ojača dobar odnos sa domaćinom. Prijatni ljudi širokog srca. Oduševili su se nama, sjeničkim krajem i ljudima. Logično je da ćemo biti njihovi gosti, opet.

Sam pohod je težak, staza je puna jakih nizbrdica i uspona. Put ide bezbednijom linijom, a ne komfornijom. Svi učesnici su pokazivali znake umora, ali naš zmajevac Ahmo je bio glavna ličnost pohoda. Nije mogao da izdrži ceo put jer mu je tokom planinarenja pukao nožni mišić, pa je Gorska služba spasavanja morala da interveniše. Bila je to svojevrsna atrakcija i demonstracija vešina članova GSS-a. Improvizovali su nosila i do doma bezbedno preneli našeg Ahma. Detalje možete videti na snimku ispod.

Preko 200 planinara je učestvovalo u ovom pohodu, a od toga devet planinara je bilo iz Sjenice, iz planinarskog društva “Zmajevac”. Pohod je trajao jedan dan, uz druženje i noćenje u planinskom domu na Rudoj Glavi. Odlika staze jesu velike promene visine i uspon na središnjem delu staze kojim se savlađuje skoro 1000 metara visine.

Najavljena je inicijativa za bratimljenje ova dva grada. Planinari su se već “pobratimili”, red je na naše gradove. Iako je granica između, posećivanje i druženje će se postarati da podela nema.

Pogledajte kako su se Zmajevci proveli oba dana boravka na Grebku, Rudoj Glavi i Goraždu:

1. dan:

2. dan:

.

Related Articles